9. toukokuuta 2014

Arjen ehdottomimmat tavarat: Kännykkä

Olen materialisti. Tässä sanan sellaisessa merkityksessä, että pidän erilaisista tavaroista. Arkea helpottavista apuvälineistä, opiskelua edistävistä laitteista, liikkumista nopeuttavista kulkupeleistä, viihdettä tarjoavista soittimista ja ennen kaikkea maksimaalisen laiskottelun mahdollistavista, elämää mukavoittavista tavaroista. Niinpä ajattelin aloittaa uuden juttusarjan, jossa kerron minkälaiset tavarat ja laitteet ovat omasta mielestäni ehdottoman hyödyllisiä päivittäisessä elämässä.

Ensimmäisenä arjen ehdottomissa tavaroissa esittelyssä on kännykkä, sillä sen kannalta elämme nyt erityisen nostalgisia aikoja. Suomen suurin ylpeys, Nokian kännykkäosaaminen, on juuri myyty Microsoftille, ja kaikkien tulisi sen vuoksi muistella omia suomalaisia kapuloitaan hartain mielin ainakin hetken. Itse olen ollut isänmaallinen nokialainen (lähes) koko matkapuhelinikäni.

Ensimmäinen kännykkäni oli, kuten niin monella, Nokia 5110. Vaihdettavat värikuoret ja legendaarinen matopeli olivat kyseisen kapulan valttikortit.
Sen jälkeen taskussa ovat kulkeneet sellaiset puhelimet kuin Nokia 8110i, Nokia 3310, Nokia 6100, Nokia N70, iPhone, iPhone 3g, Nokia N8, Lumia 800, Lumia 920 ja tällä hetkellä puhelimen virkaa toimittaa Lumia 1020.
Kuten näkyy, pieni syrjähyppy Nokiasta tapahtui keväästä 2008 syksyyn 2010, mutta puolustukseksi täytyy sanoa, että tuolloin alkuperäinen iPhone kosketusnäyttöineen tuntui kokonaan eri kategorian laitteelta, ja toisaalta kyllästyminen tapahtui nopeasti jo toisen mallin kohdalla, joten en laske itseäni kovin pahasti iPhonen saastuttamaksi.

Napataan menneistä puhelimista kolme suosikkiani esittelyyn käänteisessä järjestyksessä:


3. Nokia 6100

Vuonna 2002 ilmestynyt erittäin pienikokoinen, hyvin ohut ja äärimmäisen tyylikäs puhelin, jossa oli suurta ihmetystä herättävä värinäyttö. Tähän sai myös tietokoneelta kaapelia pitkin siirrettyä java-pelejä ja ohjelmia runsain mitoin.


2. iPhone (1)

Alkuperäinen iPhone, jota ei Suomeen koskaan saatu myyntiin. Pakko myöntää, että suuri ja toimiva kosketusnäyttö muutti käyttökokemuksen täydellisesti saaden sen ajan Nokiat näyttämään vanhanaikaisilta. Miinusta tuli kilpailijoita hitaammista yhteyksistä, sillä 3G puuttui.

1. Nokia N8

Nokian uusi tuleminen vuodelta 2010 ja kuinka hieno laite olikaan kyseessä! Ominaisuuksia oli joka lähtöön, ja osaa niistä ei ole tämän päivänkään parhaissa älypuhelimissa. N8:ssa oli mm. radiolähetin, hdmi-liitäntä, liitäntä usb-tikulle tai esim usb-näppäimistölle ja ennen kaikkea 12 megapikselin kamera xenon-salamalla. Koko paketti pirun tyylikkäässä alumiinikuoressa. Selvästi oman Nokia-nostalgiani tähtituote.Tällä hetkellä käytössä olevassa Lumia 1020:ssa on onneksi hieman samanlainen tuntuma kuin vanhassa kunnon N8:ssa hieman ulkonevine kameramoduleineen. 41 megapikselin kennosta syntyvän kuvan yksityiskohtien määrä ihmetyttää joka kerta; zoomausta voi vaan jatkaa ja jatkaa!Itselläni puhelin toimii puheluiden ja viestien ohella enimmäkseen kamerana, musiikkisoittimena, nettiselaimena, bussiaikatauluna ja karttana. Pelejä ei juurikaan tule kännykällä pelattua, poikkeuksena viime aikoina 2048, joka onkin esitelty aiemmassa tekstissä. Lisäksi kännykkä toimii wlan-verkkojen puuttuessa usein nettiyhteyden jakajana tablettiin tai tietokoneeseen.

Millainen kännykän käyttäjä sinä olet ja millainen puhelin taskussasi/laukussasi on? Pärjäätkö edelleen pelkillä puheluilla ja tekstiviesteillä, vai onko liittymässäsi 4G laajakaistat liikennettä täynnä? Liittymistä puheenollen, suosittelen lämpimästi päivittämään liittymän omaan käyttöön sopivaksi. Erittäin suuri osa kännykän käytöstä toimii nykyään internetin kautta, mm. Whatsapp, Facebook, Skype, Instagram, Spotify jne, joten älypuhelimen nettiyhteyteen kannattaa ehdottomasti olla oikeanlainen yllättävien laskujen välttämiseksi ja yleisen sujuvuuden takia. Nopean kiinteähintaisen nettiyhteyden kuukausimaksu on hyvin edullinen verrattuna kaikkiin niihin puheluihin ja viesteihin, jotka sillä pystyy korvaamaan.

Lopuksi vielä kysymys uuden juttusarjan nimestä. Arjen ehdottomat tavarat? Laiskottelijan laitteet? Mikä olisi sopiva nimi?

Jos liittymäsi kaipaa päivitystä parempaan ja edullisempaan tai kenties kännykkäsi uudistusta, voit tehdä itsellesi rahaa säästävän palveluksen ja samalla osoittaa kannatusta blogille katsastamalla Tele Finlandin valikoiman alla olevasta linkistä:
(Jos lyödät itsellesi sen oikean ja päivität liittymäsi linkin kautta, blogini saa sponsorointia ja olen kiitollinen.)

3 kommenttia:

 1. Ja sitten kysely Doctorille. Saa muutkin lääketieteen edustajat osallistua!
  Miksi minusta tuli lääkäri?
  1) Haluan vilpittömästi auttaa sairaita.
  2) Koska olen Jumalasta seuraavana.
  3) Tämä on kutsumusammatti.
  4) Tässä ammatissa saa rahaa ja naisia.
  5) En keksinyt muutakaan.
  6) Haluan antaa panokseni lääketieteen hyväksi ja ehkä edistää tulevaisuudessa tiedettä löytämään parannuskeinoja sairauksiin.
  7) Äiti käski.
  8) Aivoni tarvitsevat haasteita. Minusta ei olisi tehtaaseen liukuhihnatöihin.
  9) Haluan Nobel-palkinnon.
  10) Ammatti siinä kuin muutkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kysymyksestä. Laitan tämän korvan taakse ja laadin lähiaikoina vastauksen blogiin.

   Poista
 2. Itsellä Samsung Galaxy Trend Plus. Neljä edellistä luuria olivat Samsung Galaxy Ace, Nokia X3-02, Nokia N73 ja Nokia 6030.

  VastaaPoista