22. joulukuuta 2013

Itkevätkö eläimet?

Itkeminen on ihmiselle ominainen ilmiö, jossa kyynelnestettä valuu silmien kyynelkanavista vahvan tunnereaktion yhteydessä. Kyyneliä syntyy kuitenkin myös silmän ärsytyksen yhteydessä. Kyynelkanavien ja aivojen tunteita käsittelevien alueiden välillä on todettu olevan hermoyhteys, ja tunteikkaan itkun aikana erittyvien kyyneleiden koostumus poikkeaa muun tyyppisistä kyynelistä. Itkiessä kyynelnesteen erittyy enemmän mm. prolaktiinia, kortikotropiinia ja kaliumia.

Itkemisen merkitys on monista teorioista huolimatta edelleen epäselvä. Ilmeisesti kyseessä on parasympaattisen hermoston keino palauttaa elimistö lepotilaan tunnekuohun aiheuttamasta stressitilanteesta. Itku on tällöin merkkinä siitä, että elimistö on palautumassa. Ei kuitenkaan tiedetä onko itkeminen olennainen osa palautumisprosessissa, vai pikemminkin jonkinlainen sivutuote. Samalla itku toimii kommunikaatiovälineenä ilmaisten tunteita muille ihmisille. Se on tärkeää erityisesti vauvoille, joille itkun tarkoitus on saada vanhempien huomio.




On myös esitetty, että itkemisen jälkeen olo on parempi, koska stressiin liittyvien hormonien, erityisesti kortikotropiinin, pitoisuudet laskevat. Teorian mukaan itkemisen tarkoitus olisi siten poistaa stressihormoneja niiden pitoisuuden kasvettua liian korkeaksi.
Psykologisissa tutkimuksissa itkeminen kytkeytyy erityisesti avuttomuuden tunteeseen.
Erään tutkimuksen mukaan kyyneleet estävät aggressiivista käytöstä sumentamalla näkökyvyn, antamalla luotettavan rauhanomaisen signaalin. Eläintieteilijät uskovat myös, että itkeminen osoittaa alistumista hyökkääjälle ja samalla herättää ympärillä olevissa sympatiaa ja auttamishalua.

Mutta itkevätkö eläimet? Charles Darwin kirjoitti vuonna 1872 kirjassaa Tunteiden ilmeneminen ihmisissä ja eläimissä Lontoon eläintarhan intiannorsujen hoitajien kertoneen norsujen itkevän surusta. Tuore tapaus dokumentoitiin tänä vuonna, kun kiinalainen norsunpoikanen nimeltä Zhuang-zhuang itki yhtä soittoa kokonaiset viisi tuntia emon pahoinpideltyä ja hylättyä sen pian syntymän jälkeen.
Muiden eläinten tunnepohjaisesta itkemisestä tutkijoilla on risteäviä näkemyksiä.


Zhuang-zhuang itkuisena

Onnellinen loppu. Zhuang-zhuang uuden adoptiovanhemman kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti