24. helmikuuta 2014

Miksi osa ihmisistä on vasenkätisiä?

Ympäri maailman 90% ihmisistä käyttää oikeaa kättään tarkemmin kuin vasenta. Ilmiö ei riipu kulttuurista, ja on nähtävissä jo ennen syntymää. Sikiöiden tiedetään silloin tällöin imevän peukaloaan kohdussa - 90 prosentissa tapauksista oikean käden peukaloa. Eikä oikea- tai vasenkätisyyteen tarvita kädellistä eläintä; esimerkiksi hevoset ottavat oikean puolen jaloillaan pidempiä askelia kuin vasemmalla puolella. Tästä syystä ravirata on aina kaartanut vastapäivään.
Wikipedian kuvitusta
Jotkut ihmiset ovat molempikätisiä. Oikean käden suosiminen näkyy tämän ilmiön nimeämisessäkin, sillä ambidekstria tarkoittaa kahta oikeaa kättä. Vastaavasti ambisinisterillä henkilöllä ovat molemmat kädet yhtä huonot, siis kaksi vasenta kättä.
Mielenkiintoisesti molempikätisillä ihmisillä on todettu olevan enemmän ADHD:ta ja muita keskittymiseen liittyviä oireita, huonompi koulumenestys sekä alhaisempi älykkyysosamäärä. Oikea- ja vasenkätisten välillä tällaisia eroja ei ole löydetty.

Miksi toinen käsi sitten on tavallisesti toista parempi? Vastaus piilee aivoissa, jotka ovat rakentuneet pienistä erikoistuneista alueista, jotka eivät ole molemmilla puolilla symmetrisiä. Vartalon oikeaa puolta ohjaa aivojen vasen puoli ja vasenta puolta vastaavasti aivojen oikea puoli. Käden parhaan tarkkuuden alueen sijaitseminen aivojen vasemmassa puoliskossa voi olla hyödyllistä, sillä myös ehkä kaikkein tarkin ja kehittynein aivojen osa, kielellisten toimintojen alue, sijaitsee vasemmalla. Vasenkätiset tekevät tässä ajoittain poikkeuksen, sillä siinä missä kaikilla oikeakätisillä kielelliset toiminnot ovat vasemmalla, vasenkätisistä noin 20 prosentilla ne sijaitsevat joko oikealla tai molemmilla puolilla.
Tyypilliset aivot: Kielelliset toiminnot vasemmassa aivopuoliskossa yhdessä oikean käden alueen kanssa.
Vasenkätisyys voi joskus olla vitsaus oikeakätisille suunniteltujen tavaroiden ja toimintojen keskellä, mutta siitä on myös hyötyjä. Koska tarkemman käden alue ei ole aivojen dominantilla puolella (kielellisten toimintojen puoliskossa), arvellaan aivopuoliskojen välisten yhteyksien vahvistuvan vasenkätisyyden seurauksena. Tämä liittyy mahdollisesti luovuuteen sillä taitelijoiden joukossa on runsaasti vasenkätisiä. Jostain syystä vasenkätisillä näyttää myös olevan taipumusta päätyä Yhdysvaltojen presidentiksi, sillä seitsemästä viimeisimmästä presidentistä vain kaksi ovat olleet oikeakätisiä. 

Vasenkätiset pärjäävät oikeakätisiä paremmin myös monissa urheilulajeissa, joissa he saavat etua siitä, että vastustaja on harjoitellut vähemmän vasenkätisiä vastaan. Tällaisia lajeja ovat esimerkiksi tennis, miekkailu, nyrkkeily ja jääkiekko. Vasenkätisyys onkin mahdollisesti jäänyt evoluutiossa eloon sen takia, että vähemmistössä olevilla vasenkätisillä on ollut etulyöntiasema taistelutilanteissa.

2 kommenttia:

  1. Hei, kun kyse on kerran lääkeTIETEELLISESTÄ blogista ja kirjoituksista, toivoisin lähdeviittauksia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos hyvästä huomiosta. Asiaa on pohdittu, mutta koska blogin ei ole tarkoitus edustaa tiukkaa tiedettä, ja mukana on paljon kirjoittajan omaa pohdintaa, en ole kaivanut esiin alkuperäisiä tutkimuksia. Yritän jatkossa jakaa kuitenkin enemmän linkkejä lisätietoa tarjoaviin tahoihin, jos mahdollista.

      Poista