3. heinäkuuta 2014

Pohdiskelukilpailun satoa ja palkintojenjako

Kaikkien lääkisten pääsykokeiden tulokset ovat valmistuneet ja sisään valittujen nimet selvillä. Paljon onnea voittajille!
Juhlinta jatkuu edelleen, sillä nyt on aika valita juhannuksen pohdiskelukilpailun paras vastaus ja refleksivasaran sekä muistitikun uusi omistaja. Tehtävänähän oli pohtia hyvä selitys hypoteesille, jonka mukaan vanhat isät saavat kauniimpia jälkeläisiä.

Voittajaksi valikoitui nimimerkki Miah ja voitokas vastaus kuului:
"Naiset tykkäävät hyvännäköisistä miehistä, ja iän myötä ulkonäkö "huononee", joten vain todella hyvännäköisinä aloittaneet miehet saavat naisia vanhemmalla iällä. Heillä on hyvät geenit ulkonäön suhteen. Ne sitten siirtyvät jälkeiläisille ja heistäkin tulee hyvännäköisiä."

Vastauksesta teki hyvän se yksinkertaisuus, jolla muutaman perusasian yhdistämällä päästään hyvään johtopäätökseen:
1) Hyvännäköisyys periytyy geneettisesti
2) Hyvännäköisyys vähenee iän myötä
3) Naiset pitävät hyvännäköisistä miehistä
-> vanhana lapsia saavat enemmän hyvägeeniset miehet
Palkinto
Muitakin hyviä pohdintoja tuli, joista kiitos kaikille vastaajille!
Nimimerkki Virpi luotti omakohtaisiin havaintoihin:
"Perustelen väitteeni sillä, että oma isäni oli syntyessäni yli 40-vuotias ja minusta tuli oikeastaan vallan hurmaava ja hyvännäköinen nuori nainen.
Tiedän, että otoskokoni on ehkä turhan pieni, mutta enköhän löydä vielä joskus toisenkin hyvän yksilön, niin tuloksen voisi kohta jo yleistää!"
Tätä vastausta raati ei voinut täysin hyväksyä tilastollisesti päteväksi.

Nimimerkki Anna pohdiskeli:
"Siksi, että luonnollisesti hyvännäköiset vanhemmat miehet yleensä tekevät asioita ehostaakseen jo entuudestaan upeaa ulkoasuaan, kuten urheilevat, pitääkseen itsensä hyvässä kunnossa niin henkisesti kuin fyysisestikin iän tuomien "haittojen" ehkäisemiseksi. He ovat tottuneet ihailuun ja haluavat säilyttää statuksensa. Tämän vuoksi tällaiset henkilöt ovat usein myös muissa elämän asioissa aktiivisia, esim. pitävät säännöllisesti yhteyttä tuttaviinsa ja käyvät ulkona, tehden heistä kovaa valuuttaa jopa nuorempien naisten joukossa. Koska he ovat todennäköisesti fyysisesti huomattavasti paremmassa kunnossa kuin monet muut samanikäiset miehet (viriilejä), he saattavat olla valmiita myös hankkimaan lapsia vanhemmalla iällä. Näin naiset, jotka hankkivat lapsia vanhemman miehen kanssa (olkoon nainen itse vanhempi tai nuorempi), saavat lähes poikkeuksetta hyvännäköisiä lapsia."
Tässä vastauksessa on erittäin hyvin perusteltu, miksi vanhatkin miehet voivat saada hyvännäköisiä lapsia, mutta raadin arvion mukaan selitys sille, miksi nuoret saisivat rumempia lapsia ei kiteydy yhtä hyvin.

Anonyyminä pysytellyt henkilö vastasi:
"Kauniit ihmiset arvostavat ulkoista kauneutta, joten he pariutuvat toisen kauniin ihmisen kanssa, vaikka näiden ihmisten geenien yhdistelmä ei ole paras mahdollinen.
Rumat miehet puolestaan pariutuvat hajuaistin perusteella. Tiedättehän, että ihminen osaa valita geneettisesti parhaan pariutumiskumppanin hajun perusteella? Kun miestä ja naista miellyttää toistensa tuoksu, niin silloin heidän geeniyhdistelmä suosii kaunista jälkikasvua. Tämän vuoksi iäkkäät miehet saavat kauniita lapsia."
Hajuaistin yhdistäminen genomien sopivuuteen on erittäin hyvä pointti tässä yhteydessä. Tutkimuksissa hajuaistin perusteella pariutuminen edistää immunologista yhteensopivuutta. Kuitenkin väite siitä, että kauniimman kumppanin kanssa nuorena syntyisi rumempia jälkeläisiä ei ole ihan heittämällä järkeen käypä.

Nimimerkki Onanointia rakentamassa puolestaan perusteli näin:
"Iäkkäillä miehillä on muun muassa muisti-, kuulo-, eturauhas-, muisti- ja potenssiongelmia. Näin he herättävät naisen kuin naisen hoivavietin. Mies pääsee siis suorastaan valitsemaan ja suosii tietysti kauniimpaa kuin rumempaa naista.
Siinä tapauksessa, että potenssiongelmat eivät ole ylitsepääsemättömiä, kaunis nainen voi tulla raskaaksi ja tuloksena on luonnollisesti tavallista kauniimpi lapsi."
Hoivavietillä voi hyvinkin olla osansa vanhojen miesten pariutumisessa, mutta todennäköisesti ne miehet, jotka saavat helposti muisti-, kuulo- ynnä muita ongelmia eivät ole geeneiltään erityisen virheettömiä. Eikä ole ihan uskottavaa, että he pääsisivät valitsemaan parhaat naiset päältä.

Oma perusteluni olisi kulkenut suunnilleen samaa rataa voittaneen pohdinnan kanssa. Lisäksi voisi miettiä, että koska vanhentuessa sperman laatu huononee, eli siittiöiden liike huononee, syntyy yksittäisten siittiöiden välille suurempi kilpailu kuin nuorilla miehillä. Nuoren miehen siittiöistä suurin osa on nopeita saavuttaen kohteensa muitta mutkitta, ja tällöin on hyvin sattumanvaraista mikä siittiöistä on tulevan jälkeläisen geneettinen puolikas. Sen sijaan vanhemman miehen siittiöistä pienempi osa, vain parhaat ja geneettisesti täydellisimmät pääsevät uimaan munasolun luokse asti, ja tämän takia tiukempi valinta tuottaa hyvägeenisiä, siis kauniita jälkeläisiä vanhalle isälle.

3 kommenttia:

 1. "Kuitenkin väite siitä, että kauniimman kumppanin kanssa nuorena syntyisi rumempia jälkeläisiä ei ole ihan heittämällä järkeen käypä."

  Olen hieman lukenut geneettisesti periytyvistä sairauksista viime aikoina... Väite ei edes ollut, että kauniille syntyisi rumia lapsia - vaan yhteensopimattomilla geeneillä syntyy sairaita lapsia, joiden ulkonäkö ei vastaa nykyisiä kauneusihanteita.

  Minulle oli ihan uutta, että hajuaistin perusteella valitun puolison "geneettinen" vaikutus olisi vain immunologinen.

  Jokin aika jossakin oli juttua, että naisten käyttämät ehkäisypillerit sekoittavat tuota luontaista hajuun perustuvaa parinvalintaa. Tein nopean johtopäätöksen e-pillerien vaikutuksesta - nykyään kauniiksi kehutut ihmiset ovat lähinnä hoikkia koninaamoja.

  VastaaPoista
 2. Outoa, että vastausehdotukissa ei ollut sitä mielestäni ilmeistä selitystä, että vanhana lisääntyvät miehet ovat todennäköisemmin menestyviä miehiä. Hierarkiassa nouseminen kun ottaa oman aikansa. Tai ne, jotka ovat muutoinkin naisten suosiossa, eivätkä siten ole halunneet pariutua, vaan ovat tarttuneet tilaisuuteen paritella useiden naisten kanssa. Oli miten oli, tällaisella miehellä on tavallista parempi mahdollisuus valita kumppaniseen kaunis nainen, minkä seurauksena lapsistakin tulee sitten kauniimpia. Jälkimmäinen selitys on lähellä voittanutta selitystä sillä erotuksella, että jälkeläisten kauneus selitetään pääasiassa äidin eikä isän hyvännäköisyydellä. Tietysti jos mies on naisten suosiossa, niin tsäässit on, että mies on myös hyvännäköinen.

  VastaaPoista
 3. Bluehost is definitely one of the best hosting provider with plans for all of your hosting requirments.

  VastaaPoista