22. tammikuuta 2014

Fiktiota vastaan: Hiusten Botox-hoito

Herttinen sentään! Nyt on keksitty antaa hiuksille elinvoimaa Botoxilla. Suoristusrataa ei enää tarvita, kun Botox poistaa rypyt hiuksista. Onko tiede mennyt liian pitkälle?

Botox on lääkeyhtiö Allerganin kauppanimi tyypin A botuliinitoksiinille. Botuliinitoksiini taas on Clostridium botulinum -bakteerin erittämä myrkky, joka estää hermosolua vapauttamasta välittäjäaineita lamauttaen hermon toiminnan. Yksi gramma botuliinia jaettuna miljoonalle 100-kiloiselle miehelle ja pistettynä lihakseen tappaisi heistä puolet. Kyseessä on tappavin tunnettu myrkky.
Botuliinia käytetään muun muassa erilaisiin lihaskouristuksiin. Kun lihasta hermottavan hermon toiminta lamataan, kouristelu helpottaa, mutta huonona puolena lihas surkastuu. Käyttökohteita ovat myös liiallinen hikoilu ja jotkin migreenit. Hiusten hoitoa valmisteyhteenveto ei kuitenkaan mainitse. Sen sijaan Botoxin käytössä ilmenneiden haittavaikutusten listalta löytyy hiustenlähtö.

Huojentavasti kuitenkin osoittautuu, että kyseessä on pelkkä markkinointibullshitti, eikä hiusten Botox-hoidolla ole mitään tekemistä Botoxin kanssa. Tämä "botox" olisi aktiivisten ainesosien perusteella todennäköisesti terveellistä syötynäkin. Oma lukunsa on tietysti kysymys siitä, kuinka
kollageeni uusii (kuolleesta kudoksesta koostuvien) hiusten soluja, mutta antaa olla.

Sen sijaan edelleen ärsyttää Botoxin tunkeminen hiusmönjämainokseen. Onko asiat nyt oikeasti niin, että markkinoinnissa voi luottaa ihmisten rientävän kauneuspäissään ostamaan mitä tahansa missä lukee Botox, tietämättä asiasta yhtään mitään, puhumattakaan siitä että hommassa tarvitsisi olla jotain perää?
Ja ennen kaikkea, eihän tuollainen voi olla sallittua. Jos olisin itse kehittänyt ja nimennyt esimerkiksi TubiVex-antibiootin joka toimisi tuberkuloosiin, saattaisin närkästyä, jos joku alkaisi myydä TubiVex-yskänpastilleja, joissa vaikuttavat aineet olisi sokeri ja eukalyptusöljy.

Toisaalta seuraavalla kerralla Grouponissa vieraillessani haluan nähdä jotain vielä raflaavampaa, kuten "Päässä vikaa? Juha Hernesniemen leikkaus nyt -70% Uusimme hiustesi ilmeen: Sisältää hiusten pesun, leikkauksen ja värjäyksen."

8 kommenttia:

 1. Meihin suomalaisiin vetoavat kaikki sanat, joissa on vieraskielisiä kirjaimia, kuten X: botox, detox, elixia, jaxuhali, mitä näitä nyt on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siltä vaikuttaa. Lieneekö asia syvällä geeneissä vai teiniX-sukupolven keksintö?

   Poista
 2. Repesin J. Hernesniemen leikkaukselle! Kiitos mainiosta blogista!

  VastaaPoista
 3. Olipa kiva, kun löysin tämän sivuston. Naureskelin tänään juuri tälle Botox- hoidolle. Onko hieman harhaanjohtavaa mainontaa :D Kummastusta herätti myös maininta siitä, että kampaaja ei käytä hanskoja. Mihin se liittyy? Kuitenkin täytyy todeta (itse botuliini- hoitoja kauneudenhoidossa tekevänä), että asian kauhistelu on turhaa, sillä käytetyt määrät ovat niin pieniä. Kauneudenhoidossa käyteään 50 yksikköä ja vasta 3000 yksikköä on vaaraksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paljain käsin operoiminen varmaankin yrittää viestittää siitä, että aine on turvallista, vaikka botox nimessä voi pelottaa monia.
   Kiitos lisäinfosta ja tervetuloa seuraamaan!

   Poista
 4. Onpa hyvä blogi! Löysin tämän pari päivää sitten,ja luen tätä joka päivä! :) Itseänikin kiinnostaa lääketiede ja biologia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, tervetuloa seuraamaan! Jos haluat antaa blogille kannatusta ja pysyä ajantasalla tulevasta sisällöstä, liity seuraajaksi blogilistalla, facebookissa tai muualla. Linkit löytyy sivun yläosasta :)

   Poista