29. tammikuuta 2014

Oliko ennen paremmin? Repomies vs Big data

"Ennen / oli kunnollista / Nytten / ei oo kunnollista / Ei saa edes kunnollista kahvia! / Ennen / oli maailma kivasti / Nytten / on maailma huonosti / Huumeita on kaikkialla / Terroristit / vihaisia!"
-Rauno Repomies

Olet varmaankin kuullut siitä ajasta, jolloin kaikki oli paljon paremmin? Kun ruokiin ei laitettu lisäaineita ja ihmiset olivat terveempiä? Silloin tiedät varmastikin, että ihmiskunta on menossa yhä kiihtyvää vauhtia kohti tuhoa väestöpommin räjähtäessä käsiin ja ruuan loppuessa? Ilmastonmuutos hukuttaa kaikki mantereet merenpinnan alle ja samalla kuivuttaa viljelymaat. Fossiiliset polttoaineet loppuvat tuota pikaa ja maapallo saastuu pilalle, kun fossiilisten polttoaineiden käyttöä ei pystytä vähentämään.

Huomasitko edelliseen kappaleeseen piilotetut ristiriidat vai nyökyttelitkö mielessäsi ihan vanhasta tottumuksesta?

Ihminen on jokapäiväisessä elämässään harvinaisen sokea muutoksille. Varsinkin isoille muutoksille. Mitä laajempi ja hitaampi muutos, sitä vähemmän se kiinnittää huomiota. On varsin vaikeaa miettiä asioita koko maailman perspektiivistä, sillä oman mielenkiinnon kohteet ovat tavallisesti lähellä itseä ja konkreettisia. Maailmanlaajuiset hitaat muutokset sen sijaan ovat laajoja, hitaita ja abstrakteja. Tylsiä tilastoja.

Sitten tuli Hans Rosling, ruotsalainen lääkäri ja tilastotieteilijä, Karolinska Instituutin kansainvälisen terveyden professori. Tämä mies on nero, suuren datan visualisoinnin ja konkreettisten palikkamallien suurmestari. Hänen bravuurinumeronsa on esittää 200 vuoden kehityskulku 200 maassa alle minuutissa.
Toivoisin nyt, että jokainen lukija ottaisi hatun pois päästä, unohtaisi hetkeksi kaiken sen tiedon mitä Repomieheltä, maailmanlopun ennustuksista tai pessimismin perinteestä on oppinut, ja katsoisi tunnin pituisen esityksen, jossa Hans Rosling kertoo mistä maailma on tulossa ja minne menossa, perustuen dataan.
(Kannattaa katsastaa myös Roslingin aiempia esityksiä Youtubesta tai TEDistä.)

Mitä näkiksiä lukijoilla on maailman menosta?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti