3. tammikuuta 2014

Kuinka tienata blogilla? Aloittelijan havainnot

Päivitetty versio aiheesta tässähttp://laaketiedetta.blogspot.fi/2014/06/kuinka-tienata-blogilla-adsense.html

Kuinka saada rahaa mainoksilla? Hyvin monet blogit näyttävät mainoksia, mutta voiko niillä tienata ja kuinka aloittaa ansaitseminen blogilla? Tämänkin sivun laidalta löytyy mainoksia, ja heti alkuun voi todeta pettyneenä, että rikastuminen ei niiden myötä ole käynnistynyt. Lähdin kuitenkin mielenkiinnon vuoksi selvittämään miten senttien keräily mainosten avulla toimii, kuinka vaivalloista mainosten tuominen blogiin on ja voiko mainoksilla lopulta tienata jotain. On varmasti monia samassa tilanteessa olevia aloittelevia tai jo pidempään blogia pitäneitä ihmisiä, jotka miettivät voisiko oma blogi poikia jonkinlaista mainostuloa, jos asioista olisi paremmin perillä, joten ajattelin jakaa omat tähänastiset havaintoni asiasta.

Aloittelijan kannalta ansaitsemiseen voi käyttää erityisesti Bloggerin kanssa kahta hieman erityyppistä tapaa näyttää mainoksia: Adsense ja Affiliate-markkinointi. Tässä lyhyesti perustiedot molemmista:

AdSense:

Omat kokemukseni alkoivat Youtuben puolelta, jossa on käytössä Googlen oma AdSense-palvelu, joka näyttää googlen valitsemia mainoksia videoiden yhteydessä. AdSense on suhteellisen helposti integroitu myös Googlen omistamaan Bloggeriin. Bloggerin asetuksista löytyy mahdollisuus aloittaa ansaitseminen Adsensen avulla. Joudut tällöin rekisteröitymään erikseen AdSenseen, minkä jälkeen saat sijoitettua mainoksia blogiin lisäämällä ulkoasun asetuksista gadgetin nimeltä AdSense.
AdSensea käyttäessä mainokset valikoituvat välillä selvästi Googlen kyttäämien selaustietojen avulla katsojalle sopivaksi, mutta usein täysin sattumanvaraisesti. Niinpä mainosten kiinnostavuus lukijoille voi jäädä keskimäärin aika matalaksi. Ansaitsemisperusteetkin tuntuvat vaihtelevan mainoksesta ja päivästä toiseen. Välillä senttiäkään ei heru ilman klikkauksia, välillä taas tuntuu tulevan sentti tai pari pelkistä mainoksen katseluista. Kaiken kaikkiaan AdSensen käyttäminen on ehkä helpoin tapa aloittaa mainostaminen, mutta mainosten sisältöön ei voi vaikuttaa, ja ansaintalogiikka on epämääräisen tuntuinen. Tilastoja näytetyistä mainoksista, klikkausmääristä ja ansaituista rahoista näkee AdSensen sivuilla.

Affiliate-mainostus:

Affiliate-markkinointia tarjoavat TradeTracker, Tradedoubler ja monet muut sivut. Käyttäjälle systeemi toimii siten, että rekisteröidyt verkostoon, jossa pääset itse valitsemaan yritykset ja mainoskampanjat, joita haluat blogiisi. (Tarkkaan ottaen haet haluamiisi mainoskampanjoihin, jotkut mainostajat kelpuuttavat vain aiheeseen liittyviä blogeja.) Sinulla täytyy tietenkin olla oma sivu, kuten blogi, jonka tiedot syötetään rekisteröityessä. Kullakin mukana olevalla yrityksellä on sivulla listattuna selvät perusteet ansaintalogiikasta mainoksia näytettäessä. Mahdollisuuksia on tässäkin monia erilaisia; Jotkut saattavat antaa 10 senttiä jokaisesta mainoksen klikkauksesta, toiset 10 euroa jokaisesta lehtitilauksesta joka syntyy mainoksesi kautta, tai esimerkiksi 5% siitä summasta jonka blogisi lukija tuhlaa siirryttyään verkkokauppaan sinun mainoksestasi.

Mainostajilla on yleensä monia mainosvaihtoehtoja eri koossa ja muodossa, ja näistä voit valita blogiisi sopivat sisällön ja muodon kannalta. Myös ansaitsemismalliin kannattaa tietysti kiinnittää huomiota. Sivulta voit kerätä haluamasi mainokset joko yksittäin tai karusellina, eli siten että useampi mainos vaihtelee eri katselukerroilla samassa tilassa. Näistä kopioidaan sitten sivuston automaattisesti juuri sinun blogiasi varten luoma koodi, jonka pystyy Bloggerissa lisäämään Javascript-gadgettina blogiin.

Afflliate-markkinoinnissa tiedät itse mitä mainoksia omalla sivullasi näkyy, ja samoin ansaintamekanismin, eli kuinka paljon tienaat rahaa lukijan klikatessa mainosta tai ostaessaan mainostetun tuotteen. Tällainen taktiikka voi olla hyvä jos blogillasi on tietynlainen kohdeyleisö, jolle pystyt valitsemaan toimivat mainokset. Jos sen sijaan blogi ei sen suuremmin keskity mihinkään tiettyyn aiheeseen, saattaa olla että monipuolisemmin mainoksia automaattisesti näyttävä AdSense toimiikin paremmin.

Johtopäätökset:


Aloittelevassa blogissa mainoksia näyttämällä on turha odottaa äkkirikastumista, mutta kokeilemalla ei mitään menetäkään, ja onhan 2000-lukua jo pitkällä elettäessä hyvä itseopiskella moderneja markkinointikikkoja, niin kehittyy bloginlukutaitokin samalla. Rekisteröitymällä mukaan ja omia tilastoja seuraamalla voi tulla viisaammaksi ja valita sen perusteella parhaiten rahaa tuova mainostusmuoto. Itselläni on alkuvaiheen kokemuksien jälkeen jäänyt miellyttävämpi maku Affiliate-vaihtoehdosta, vaikka rahahanat eivät olekaan auenneet. Monipuolisimmaksi ja pienen harjoittelun jälkeen helpoimmaksi olen mieltänyt TradeTrackerin, mutta valikoiman täydentämiseksi käytössä on myös Tradedoubler, ja myöskin AdSense näyttää edelleen mainoksia.Aion päivittää tekstiä tai mahdollisesti tehdä myöhempiä kirjoituksia asian tiimoilta, kunhan oppia ja omia havaintoja kertyy lisää. Kuulisin mielelläni muidenkin näkemyksiä aiheesta: Millaisia kokemuksia ja mielipiteitä mainostamisesta tai muusta rahastuksesta? Uhka vai mahdollisuus? Kysymyksiä voi esittää myös tähän suuntaan.

Tekstin linkkien kautta TradeTrackeriin liittyminen kerryttää omia tilastojani, joten rekisteröitymällä ja kokeilemalla itse tuet samalla blogia. Mainittakoon vielä, että TradeTracker antaa heti rekisteröinnin yhteydessä mainostilisi pohjalle 10e.

5 kommenttia:

 1. Nykyään on olemassa Adblocker, joten esim. allekirjoittaneella ei mainoksesi näy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Adblocker on hyvä väline jos ei halua nähdä mainoksia. Taitaa auttaa myös hitaan yhteyden tai koneen kanssa kun sivua tarvitsee ladata vähemmän.

   Poista
 2. Itse harkitsin erään kirjakaupan affiliate sopimusta. Mielenkiinto lopahti täysin kun luin, että 5 %:n korvaus maksetaan vain paypalin kautta maksetuista kirjoista. Minulla ei ole mitään tietoa kuinka moni käyttää paypalia, mutta oletan useimpien käyttävän luottokorttia, jossa rahat saa takaisin ellei tarvaraa toimiteta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa aika kehnolta diililtä. En ole nähnyt että missään korvaus olisi kiinni maksutavasta. Mutta hyvä opetus siitä, että kampanjoiden ehtoja kannattaa verrata, eikä valita mitä tahansa.

   Poista
 3. If you are in search of the #1 Bitcoin ad network, try MellowAds.

  VastaaPoista