![]() |
Flunssavirus |
Tilastoista näkee kuitenkin, että kylmällä ilmalla ja flunssan esiintymisellä on selvä korrelaatio. Tähän on monenlaisia selityksiä, joista nyt katsastetaan joitain merkittävimpiä tekijöitä:
- Kylmä ilma saa ihmiset pysymään sisätiloissa, jolloin suljetuissa tiloissa lähellä toisiaan olevat ihmiset tartuttavat viruksia toisilleen paljon helpommin kuin lämpimämpänä aikana.
- Talvella kylmän ilman kosteus on huomattavasti pienempi kuin lämpimän ilman. Tämä saa nenän limakalvon kuivumaan, jolloin sen patogeeneja estävät ominaisuudet kärsivät, ja flunssavirus pääsee helpommin elimistöön.
- Pimeänä aikana D-vitamiinia ei synny tarpeeksi, ja D-vitamiinin puutoksella voi olla yhteyttä alentuneeseen immuunipuolustukseen talviaikaan.
- Kylmä aiheuttaa vasokonstriktiota, eli verisuonten supistumista, josta seuraa flunssalta suojaavien valkosolujen hidastunut kierto veressä.
- Lämpötilan lasku lisää myös stressihormoni kortisolin määrää, mikä heikentää immuunivastetta.
- Lämpötila vaikuttaa myös itse flunssavirukseen. Sen suojakuoren on todettu kovettuvan kylmässä, mikä tekee viruksesta kestävämmän. Lämpimämmissä olosuhteissa kuori pehmenee, jolloin flunssavirus on helpommin nitistettävissä.
- Viimeisenä syynä on havaittu, että viruksen infektoimat solut menevät lämpimässä herkemmin apoptoosiin, eli suorittavat eräänlaiset itsemurhan, joka estää virusta leviämästä. Kylmässä tämä suojamekanismi toimii soluissamme huonommin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti