14. huhtikuuta 2014

Miksi raskaana tupakoivat äidit saavat terveempiä lapsia?

Tämä on jatko-osa edelliseen kirjoitukseen Tilastot voivat valehdella - Simpsonin paradoksi, joka käsitteli tilastoja ja niihin liittyviä epäloogisuuksia. Jos et ole lukenut kyseistä kirjoitusta, tee se nyt ennen kuin jatkat eteenpäin.

Viime kerralla jäi pohdittavaksi hämmentävältä kuulostava, mutta totta oleva tilastohavainto:
  1. Raskauden aikainen tupakointi kasvattaa lapsikuolleisuutta.
  2. Pienikokoisena syntyvä lapsi kasvattaa lapsikuolleisuutta.
  3. Silti raskauden aikana tupakoineiden äitien normaalikokoisten lasten lapsikuolleisuus on samanlainen kuin tupakoimattomilla, ja tupakoineiden äitien pienikokoisten lasten lapsikuolleisuus jopa pienempi kuin tupakoimattomilla!
Kuten viime kerralla jo selvisi, kyseessä on yksi esimerkki Simpsonin paradoksista. Mutta mistä oikeasti on kyse? Miksi kaksi negatiivista asiaa tuottaakin terveempiä lapsia? Ja kannattaako pienikokoista sikiötä odottavan näiden tilastojen mukaisesti alkaa polttaa tupakkaa?


Tupakkaa ei tietenkään kannata polttaa, vaan paradoksin ratkaisun jäljille pääsee ottamalla huomioon sekoittavan tekijän: tupakointi pienentää syntyvän lapsen kokoa. Niinpä huomattavasti suurempi osa tupakoivien lapsista on pienikokoisia kuin tupakoimattomien lapsista. Vastaavasti ne lapset, jotka olisivat tupakoimatta kaikkein terveimpiä ja suurikokoisempia, menevätkin äidin tupakoinnin takia normaalikokoisten ryhmään. Suurikokoisissa taas on lähes pelkästään tupakoimattomien lapsia.

Jos yksinkertaistetaan siten, että lapsen koko vaikuttaa suoraan terveyteen ja pienikokoisuus johtuu joko tupakasta tai sairauksista, voidaan ajatella, että kahta normaalikokoista lasta verratessa tupakoimattoman lapsi on perusterve normilapsi, mutta ollakseen normaalikokoinen tupakoivan äidin lapsen täytyy olla muilta osin tavallista terveempi ja geeneiltään isompikokoinen. Tästä syystä lapset ovat yhtä terveitä. Tupakoivan äidin todennäköisyys vain on pienempi saada tällainen lapsi.

Se, että pienikokoinen lapsi on terveempi tupakoivasta äidistä syntyneenä selittyy puolestaan sillä, että vaikka tupakointi pienentää vauvan kokoa ja on sen terveydelle haitallista, muut pienikokoisena syntymiseen johtavat syyt ovat keskimäärin tupakoimista vaarallisempia. Ja täytyy jälleen muistaa, että tupakoimattomilla pienikokoisia lapsia syntyy harvoin, tupakkaa polttavilla paljon enemmän.

Ei siis altisteta sikiöitä tupakansavulle ja ollaan varovaisia tilastojen kanssa!

Ensi kerralla tilastojen ilkeässä maailmassa pureudutaan toiseen Tilastot voivat valehdella - Simpsonin paradoksi -kirjoituksessa esiintyneeseen esimerkkiin, eli kuinka hävitä kahdesta osa-alueesta koostuva kilpailu olemalla molemmissa osa-alueissa parempi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti