21. lokakuuta 2015

Lifehack: Opettele laskemaan 31:een yhden käden sormilla

Osaat todennäköisesti laskea yhden käden sormilla muitta mutkitta viiteen, mutta aina se ei ole tarpeeksi. Toistakin kättä hyödyntämällä pääsee vain kymmeneen asti, joten usein tulee tarvetta kynälle, paperille ja jonkinlaiselle tukkimiehen kirjanpidolle.

Tämänkertaisen lifehackin jälkeen osaat laskea 31:een vain yhden käden sormia käyttämällä! Homma perustuu binäärijärjestelmän hyödyntämiseen ja toimii siten, että sormet eivät ole perinteiseen tapaan vain ykkösiä, vaan kasvavia kakkosen potensseja:
- Peukalo on 20 eli 1
- Etusormi on 21 eli 2
- Keskisormi on 22 eli 4
- Nimetön on 23 eli 8
- Pikkusormi on 24 eli 16

Laskeminen tapahtuu lisäämällä tarvittavat numerot yhteen nostamalla niitä vastaavat sormet pystyyn. Käsi nyrkissä on nolla. Ykkönen on pelkkä peukalo. Kakkonen on pelkkä etusormi. Kolmonen etusormen lisäksi peukalo. Nelonen on pelkkä keskisormi, vitonen keskisormen lisäksi peukalo ja niin edelleen.

Kuvaesimerkkejä:
4+2=6

16+8+2=26

16+8+4+2+1=31
Hyvin lyhyellä harjoittelulla saat opetettua sormiesi lihasmuistiin sarjan liikkeitä, joilla pystyt asiaa sen kummemmin ajattelematta jatkossa laskemaan 31:een yhden käden sormin. Se on tarpeeksi laskemaan esimerkiksi minkä tahansa kuukauden päivät. Kokeile ja hämmästy kuinka paljon elämäsi helpottuu kun voit jättää kynän ja paperin pois rasittamasta muistiasi.
Ja ennen kaikkea muista päteä näppäryydelläsi aina kun joku käyttää sanontaa "voi laskea yhden käden sormin"!

Enemmän haastetta kaipaavat ja isoja lukuja laskevat voivat ottaa laskemiseen mukaan myös toisen käden, jolloin laskeminen kymmenen sormen avulla onnistuu aina 1023:een asti! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti