25. huhtikuuta 2013

Hauskoja lääkeaineiden nimiä: Sirolimuusi

Lääkeaineiden nimien muistaminen on ainakin itselleni hankalaa, eikä niiden ulkoa opettelu kirjasta mitenkään nautinnollista. Mutta ei hätää! Tämä on ensimmäinen kirjoitus sarjaan, jossa esitellään hauskoja, hyviä muistisääntöjä sisältäviä tai muuten jänniä lääkeaineiden nimiä.

Ensimmäisenä esittelyssä on elinsiirtojen yhteydessä käytettävä immunosuppressantti (siis lääke, jota käytetään estämään elimistön hylkimisreaktio uudelle elimelle) sirolimuusi.
Sirolimuusi on ehdottomasti yksi hauskimmista nimistä, koska se sisältää monta positiivisen mielikuvan asiaa: siro, limu ja muusi.
Vaihtoehtoisesti nimen voi muistaa muodossa: Sir oli muusi.

Toivottavasti ainakin jotkut tulevat nyt ikuisesti muistamaan minkä nimistä lääkettä käyttää munuaisen tai maksan siirrossa!

Päivän lääketiedepoiminta on tällä kertaa mielenkiintoinen lisähavainto sirolimuusista:
Yhdysvalloissa tehdyissä hiirikokeissa hiirten vanhenemista on onnistuttu hidastamaan ja elinikää pidentämään jopa 28-38%, mikä on enemmän kuin millään muulla lääkkeellä. Vaikutusmekanismi kohdistuu mTor-proteiinin (mammalian target of rapamycin), joka säätelee solujen kasvuja ja jakautumista.
Ihmelääkkeeksi ihmisen elinikää pidentämään sirolimuusista ei kuitenkaan ole, sillä se heikentää elimistön immuunivastetta, mikä altistaa infektioille. Laboratoriohiirillä tilanne oli toinen, sillä ne elivät infektioilta suojatussa ympäristössä.

Oletko sinä törmännyt hauskaan lääkeaineen nimeen tai keksinyt hyvän muistisäännön jollekin lääkkeelle? Seuraavaa osaa odotellessa jaa vinkkisi muille kommenteissa.

2 kommenttia:

  1. Saatan muistaa jonkun olleen aikaisemminkin kova keksimään muistisääntöjä :D

    VastaaPoista