3. helmikuuta 2014

Kiitos Yle!

Jos joku ei vielä asiasta tiedä, Yleisradio on vastikään 28.1.2014 siirtynyt 2000-luvulle aloittamalla HD-lähetykset kaikilla kanavillaan (TV1, TV2, TV Fem ja Teema). Samalla suurta surua koko olemassaolonsa ajan aiheuttanyt Yle HD on lopetettu. Suru liittyy tietenkin siihen, että kanava näytti sekä TV1:n että TV2:n ohjelmia, ja tietenkin aina sitä väärää. Jos oli katsomassa mahtavien maisemien luontodokumenttia tai suurta urheiluspektaakkelia odottaen näkevänsä HD-hikipisarat urheilijoiden silmäripsillä, saattoi olla varma, että Yle lähetti teräväpiirtokanavallaan Emmerdalen uusintaa. Parempi olisi ollut olla kokonaan ilman, sillä nykyihmisen pullamössöpsyyke kääntää sellaiset hetket suuriksi menetyksiksi. Kun tietää, että parempia karkkeja olisi olemassa, huonommat karkit ei todellakaan kelpaa!

Mutta nyt on Yle-veron suomin varoin vihdoin saatu Pasilan tv-tornin huippua koristamaan uusi kiinalainen antenni, ja teräväpiirron katovuodet ovat lopulta ohi. Ajoitus ei voisi olla parempi torstaina alkavia talviurheiluorgioita ajatellen (yrittäkääpä kirjoittaa Sotsin olumpialaiset oikein). Kävipä kisoissa miten tahansa, Suomen kansa on suurin voittaja, ja kiitos siitä kuuluu Ylen HD-insinööreille.

Olen antanut itseni ymmärtää, että television kuvanlaatu olisi vahvasti sukupuolet jakava asia. Tyypillisessä tapauksessa parin naisosapuoli katselee tyytyväisenä televisiota, sanokaamme vaihteen vuoksi MTV3:sta. Mies tulee paikalle, toteaa tapahtuneen virheen ja pelastaa tilanteen vaihtamalla kanavan MTV3 HD:ksi. Kuva paranee yli 100%, mutta mies saa osakseen turhautunutta kuittailua pinnallisesta suhtautumisesta television katseluun. Näin ainakin kotisohvalla on välillä käynyt. 

Tokihan sisäinen kauneus lopulta ratkaisee, mutta kyllä se ulkoinen näyttävyys aina saa huomion heräämään ja silmät kiinnittymään.
Käytännön demonstraationa sama kuva on skaalattuna sekä HD-kokoon (1920*1080) että vanhaan tv-formaattiin (720*576). Malliksi saapui HD-snautseri Data, joten enemmän sisällöstä nauttivatkin on huomiotu söpöysannoksella:Jos yhden toiveen vielä saisi, niin Sotshin kisoja olisi mukava katsoa menettämättä yhtäkään samanaikaisista kisasuoritusta. Ylen ADHD-lähetyksiä pitänee kuitenkin jäädä odottamaan ainakin vuoden 2018 Pyeongchangin talviolympialaisiin asti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti