17. kesäkuuta 2014

Arjen ehdottomimmat tavarat: Kuulokkeet

Tapahtui edellisessä osassa: "Olen materialisti. Tässä sanan sellaisessa merkityksessä, että pidän erilaisista tavaroista. Arkea helpottavista apuvälineistä, opiskelua edistävistä laitteista, liikkumista nopeuttavista kulkupeleistä, viihdettä tarjoavista soittimista ja ennen kaikkea maksimaalisen laiskottelun mahdollistavista, elämää mukavoittavista tavaroista. Niinpä ajattelin aloittaa uuden juttusarjan, jossa kerron minkälaiset tavarat ja laitteet ovat omasta mielestäni ehdottoman hyödyllisiä päivittäisessä elämässä."

Arjen ehdottomimmat tavarat -sarjan toisessa osassa esittelyssä on kuulokkeet, tarkemmin sanoen langattomat Nokia Purity Pro -vastamelukuulokkeet. Syitä kuulokkeiden valintaan tähän osaan on kaksi. Niistä ensimmäinen on se, että kyseiset kuulokkeet ovat juuri nyt alennuksessa Stockmannin nettikaupassa kanta-asiakkaille: musta, punainen, keltainen ja valkoinen versio.

Kyseessä on siis bluetoothin avulla esimerkiksi kännykkään yhdistyvät langattomat kuulokkeet, jotka käynnistyvät taittamalla sangat auki ja sammuvat taitettaessa kuulokkeet kasaan. NFC:n avulla kännykän voi yhdistää yksinkertaisesti koskemalla kännykällä kuulokkeiden sankaa. Kuulokkeita voi tietysti käyttää myös langallisesti minkä tahansa ääntä tuottavan laitteen kanssa. Johdon kanssa ne toimivat kuin mitkä tahansa kuulokkeet.

Varsinainen valttikortti kyseisissä kuulokkeissa on kuitenkin erittäin hyvä taustamelun vaimennus. Sen lisäksi, että reilun kokoiset ja kokonaan korvan peittävät kuulokkeet eristävät ympäröivää ääntä kiitettävästi jo itsessään, kuulokkeissa on aktiivinen taustamelun vaimennus. Se tarkoittaa, että kuulokkeet aistivat ympärillä kuuluvaa ääntä mikrofonien avulla, ja lisäävät sitten korviin tulevaan ääneen samaa melua vastakkaisessa vaiheessa, jolloin taustamelu ja kuulokkeiden tuottama vastaääni kumoavat toisensa. Nerokasta! Aktiivinen taustamelun vaimennus lähtee automaattisesti käyntiin kuulokkeiden painautuessa korvia vasten.

Taustamöly myös vaimenee tehokkaasti. Mannerheimintien varrella kävellessä saattaa pelästyä liikenteen ärjyntää pahastikin, jos vahingossa poistaa kuulokkeet päästä kesken kaiken. Aktiivinen äänenvaimennus vaatii virtaa, jota kuulokkeen akkuun voi ladata samalla laturilla kuin kännykäänkin. Lisäksi kuulokkeen sangassa on ohjausnappulat musiikille, joten pause tai seuraavaan kappaleeseen hyppääminen onnistuu ilman kännykän kaivamista taskusta. Ja tietysti puhelut onnistuvat myös langattomasti hands-freenä.

Hyvät kuulokkeet kuuluvat arjen ehdottomiin tavaroihin, koska kaikki meistä varmaankin harrastaa jonkinlaista musiikin kuuntelua tai videoiden katselua, mahdollisesti useillakin eri laitteilla, mutta itse ymmärsin vasta melko myöhään, että äänen kuunteleminen on huomattava osa jokapäiväisiä elämyksiä. Miksipä siis ei tekisi siitä mukavaa? Lisäksi vaikka soittimet vaihtuvat, kännykät vanhenevat ja levyt muuttuvat tiedostoiksi, hyvät kuulokkeet ovat pitkäikäiset ja käyttökelpoiset laitteen kuin laitteen kanssa.

Itselläni kuulokkeet saavat käyttöä heti aamusta, sillä töihin tai opiskelemaan matkustamisesta ei tulisi mitään ilman Suomipopin Aamulypsyn kuuntelua. Korvaamattomillaan kuulokkeet ovat tietysti silloin, kun samassa asunnossa olevilla on erilaiset mieltymykset sen hetkisen äänentason suhteen, esimerkiksi toisen nukkuessa. Mutta ennen kaikkea hyvillä kuulokkeilla on kiva kuunnella.
Ja sitten se toinen syy kuulokkeiden ajankohtaisuuteen juuri nyt: Korvan ympärille tiiviisti istuva kuuloke ei eristä korvalta pelkästään ympäröivää melua, vaan myös kylmän ilman. Niinpä olen havainnut kyseessä olevan äärimmäisen hyvä suoja suomalaista takatalvea vastaan. Korvat pysyy lämpiminä joka kelissä!

3 kommenttia:

 1. Osaatko sanoa kuinka hyvin tuo aktiivinen taustamelun vaimennus peittää kunnon "katto romahtaa alas"-kolinan?

  Tai oikeastaan katto taitaa romahtaa alas aika vaimeasti... Tarkoitan siis todella käsittämättömän kovaa kolinaa, jolloin "sydän hyppää kurkkuun", koska tavallaan säikähtää katon romahtavan niskaan ennenkuin tajuaa äänen.

  Mikäli taustamelun vaimennus riittäisi myös todella koviin kolinoihin, niin harkitsen kuulokkeiden ostamista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanoisin näin, että taustamelun aktiivinen vaimennus poistaa parhaiten kaikenlaista tasaista taustaääntä, kuten liikenteen melua, moottorin ääntä ja sen sellaista, mutta yksittäiset kovat äänet ovat tietysti suhteellisesti yhtä kovia edelleen. Kaikkein eniten tuosta aktiivisesta vaimennuksesta huomaa hyötyä siinä, että kun tavallisia kuulonsuojaimia tai korvat peittäviä kuulokkeita pitää päässä, syntyy kuulokkeiden liikkuessa kaikenlaista ylimääräistä hankausääntä ja kohinaa. Samoin askeleet alkavat tömistä ikävästi. Kun aktiivinen taustamelun vaimennus on päällä, kaikki nuo töminät ja kohinat lähtevät pois. Tuntuu oikeastaan samalta kuin kuuntelisi ääntä ilman kuulokkeita, mutta ihan passiivisen kuppimaisen kuulosuojainefektin vuoksi ääni kuuluu paljon paremmin taustametelin ollessa vähäistä.

   Poista
 2. Paljon kiitoksia.

  Säästin todella paljon rahaa, koska nuo kuulokkeet eivät kuitenkaan toimisi siinä tarkoituksesa, johon minä niitä nyt kipeästi tarvitsisin. Toki nuo kuulokkeet vaikuttavat muuten omaan käyttötarkoituksensa vallan erinomaisilta ja täytyy laittaa ostoslistalle kunhan taloustilanteeni paranee.

  VastaaPoista