8. kesäkuuta 2014

Miksi minusta tulee lääkäri -kyselyn tulokset

Lääketiedettä opiskeleville, sitä aikoville ja lääkäriksi jo valmistuneille laadittu kyselyhaaste Miksi minusta tulee/tuli lääkäri sai innostuneen vastaanoton, ja kiitos kanssabloggaajien mahtavan aktiivisuuden, kyselyyn saatiin vastaukset jopa 24 lääkisblogista!
Aineisto on nyt analysoitu ja parhaat palat koottu graafis-interaktiiviseen muotoon, joten tässä tutkimuksen tulokset, olkaa hyvät:

6 kommenttia:

 1. Tjaah. Otanta oli hyvä ja ristiintaulukointi myös. Aika kilttejä nämä lääkärinalut. Olisin kaivannut hieman enemmän suolaa ja pippuria. Kyllä saa rehvastellakin joskus, katsokaa vaikka vanhempia kollegoja. HUUMORIA lisää sinne lääkärin elämään, niin jaksaa, ja vähemmän niitä energiajuomia. Nimetön originaali -V- (lääkärien elämää sivusta seuranneena) perustelee kysymysten asettelua:
  1) Haluan vilpittömästi auttaa sairaita.
  - Hyvä näin. Muistaa tämän sitten päivystettyään tuntitolkulla....
  2) Koska olen Jumalasta seuraavana.
  - Hoitajien suusta kuuluu joskus...
  3) Tämä on kutsumusammatti.
  - Jokin kutsuu sieltä sairaala/terveyskeskusmaailmasta? Ei ainakaan työajat ja työtehtävien vähyys/helppous.
  4) Tässä ammatissa saa rahaa ja naisia/miehiä.
  - No ilman muuta lääkärien palkka on kadehtimisen aihe... ja kyllä saa, ainaskin baarissa, kun heittää ilmoille noi ohimennen tiedon olevansa lääkäri...öh, vai saako? Miksei valkoista takkia VOI käyttää siviilissäkin? Säästyis sinkkulääkäriltä parinetsimisen vaiva?
  5) En keksinyt muutakaan.
  - Tapaus, jossa ällien yo kysyy, että mihin lähtis opiskelee...
  6) Haluan antaa panokseni lääketieteen hyväksi ja ehkä edistää tulevaisuudessa tiedettä löytämään parannuskeinoja sairauksiin.
  - Tutkijatohtoreita maailma kaipaa.
  7) Äiti käski.
  - No tietysti jokainen äiti toivoo lapsestaan lääkäriä. Kyllä näitäkin lääkäriperheitä on, jossa jälkikasvun tulevaisuus on jo päätetty :D
  8) Aivoni tarvitsevat haasteita. Minusta ei olisi tehtaaseen liukuhihnatöihin.
  - Miksi siis jättää käyttämättä aivojen toimintakapasiteetti...?
  9) Haluan Nobel-palkinnon.
  - Kunnianhimo on hyvästä. Ei ehkä kannata kuitenkaan pääsykokeissa tätä ensimmäisenä ilmoittaa. Tosiaan, missä on lääkärien KUNNIANHIMO? Hakekaa nyt hyvänen aika se NOBEL Suomeen! Eihän se NIIIN vaikeaa voi olla?
  10) Ammatti siinä kuin muutkin.
  - Mää jokapäivä töitä teen...

  Kiitos. Ehkä joskus palataan asiaan toisella kyselyllä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse olen hyvin tyytyväinen tutkimuksen onnistuimiseen. Suuri kiitos kuuluu hyville vastausvaihtoehdoille! Mielenkiintoista kuulla mukana olleiden ja ulkopuolisten mietteitä tuloksista. Jatkotutkimuksia ajatellen jäin itse ainakin miettimään, olisiko tulokset samanlaisia täysin nimettömässä kyselyssä, eli kuinka paljon omassa blogissa vastaaminen aiheuttaa kiiltokuvaharhaa.

   Poista
  2. Kiiltokuvaa tekee paljolti sekin, että suurin osa vastaajista ei ole vielä tehnyt alan töitä. Kyllä siinä kutsumus koetukselle joutuu, kun postiluukku pukkaa kantelua, potilas sylkee päällesi tai joudut ottamaan vastaan kaiken sen valituksen, joka ei johdu sinusta vaan huonosti järjestetystä terveydenhuollosta. Puhumattakaan jatkuvasta alimiehityksestä johtuvasta kireästä työilmapiiristä. Siinä töitä tehdessä ei palkkapussi juuri lämmitä. Mutta juuri siitä syystä näen, että tämä on kutsumusammatti. Tai sitten sitä on vain hullu, kun kaikesta huolimatta haluaa tätä tehdä.

   Poista
  3. Sepä se. Suuri osa vastaajista myös vasta hakemassa opiskelemaan, joten pakkohan se on jollain itseään motivoida. Kuka nyt oikeasti viitsisi lukea, jotain hiekkapaperilta maistuvaa lukiomatskua, jos tiedostaisi saavansa palkaksi vain syyttäviä omaisia ja ikuista käytävillä ravaamista? Olisihan sitä helpompaakin duunia tarjolla, joten liehuvat valkotakit ja mehevä palkkanauha kiikariin.

   Poista
 2. Jos ois ollu vaihtoehto "Lääketiede vaan kiinnostaa niin pirusti, en tiiä miksi" oisin valinnu sen. Ei, en oo ällän ylioppilas (ämmän paperit, for real) mut se vaan jostain syystä tuntu hyvältä idealta ku mietin yliopiston matikalla lusiessani mitä tekisin isona. Hain kerran, pääsin sisälle ja kappas, täähä sopiikin mulle.

  VastaaPoista
 3. Pohdin jo kirjoittaessa tuota, että olisivatko vastaukset erilaisia, jos kyselyn tekisi täysin anonyymisti. Omalla kohdallani ainakin vaihtoehdot olisivat täysin samat, ja kyllä ne perustelutkin, mutta myönnän hieman kieli keskellä suuta niitä kirjoittaneeni. Kuitenkin pyrin parhaani mukaan ilmaisemaan asiat niin kuin niistä todellisuudessa ajattelen, vaikkakin mahdollisesti kasvotusten keskustellessa ne olisivat voineet töksähtää hieman napakammin ulos. Tämä lääkäriys herättää ihmisissä niin suuria tunteita, että ihan pieni varovaisuus tuntuu tarpeelliselta, vaikka sitten siinä kohtaa, miten asiat muotoilee. Aina joku kuitenkin ymmärtää väärin, ja itse en ainakaan jaksa näistä asioista negatiivisessa hengessä täysin tuntemattomien kanssa vääntää.

  Hauska idea tämä kysely ja kiva, kun niin moni lähti mukaan, että kunnon tilasto saatiin! :)

  VastaaPoista