14. elokuuta 2014

Nukkuessa ansaitseminen

Kaikkien laiskottelublogien Graalin maljaa, nukkuessa ansaitsemista, on aiemmin käsitelty kertomalla mainoksilla ansaitsemisen eri mahdollisuuksista omassa blogissa. Kaikilla ei kuitenkaan omaa blogia ole, ja tavalliset blogin lukijat eivät muutenkaan ole varsinaisia rikastumiskoneita, sillä heitä kiinnostaa lukea blogia, ei tehdä rahaa.

Mutta tiesittekös, että on olemassa myös sellaisia tahoja, joiden tehtävä on juurikin tehdä rahaa, eikä lukea blogeja, nimittäin pörssiyritykset. Kunpa vain voisi blogilukijoiden sijaan jotenkin käyttää pörssiyritysten tietotaitoa, resursseja, työvoimaa ja innovaatiota hyväksi samalla kuin itse nukkuisi. Mitä jos sanon, että sijoittaminen on yksinkertaistettuna juuri sitä; Sijoittamista yritykseen, joka tekee työtä maksimiteholla saadakseen mahdollisimman paljon voittoa? Tämän voiton korjaa sitten sijoittaja, vasta herättyään, tietenkin.

Ajatus tähän laiskan ihmisen sijoitusvinkkiin on peräisin Nordnet-pankin tänä kesänä perustamasta Superrahastosta. Yritykseen sijoittaminen, eli osakkeiden ostaminen, on usein tuottoisin tapa ansaitsemiseen, mutta samalla riskitkin ovat verrattain suuret. Yksittäisen yrityksen tulos ja osakkeen arvo voi vaihdella runsaasti ja nopeasti. Yksinkertaisen ratkaisun tähän ongelmaan tuovat rahastot, jotka eivät ole yhden ainoan yrityksen varassa, vaan hajauttavat riskin ja tuoton useisiin yrityksiin, jolloin heilunta on vähäisempää.


Mainittu Nordnetin Superrahasto koostuu Helsingin pörssin 25 suosituimmasta yhtiöstä, eli yhden rahaston avulla voit yksinkertaistetusti valjastaa Suomen 25 suurinta yritystä tuottamaan rahaa itsellesi. Sijoittamisen ja rahastojen toimintaperiaate on varmaankin suurimmalle osalle tuttu asia, eikä yllä olevassa varmaankaan ole mitään uutta, mutta varsinainen uutinen on se, että kyseinen Superrahasto poikkeaa valtavasti kaikista muista rahastoista ja sijoittamisen logiikasta siinä, että se on täysin(!) kuluton. Tavallisesti rahastoissa menee erilaisia kuluja rahaston hoitajalle, välityspalkkioihin sun muihin, mutta Superrahastossa näitä kuluja on 0%. Suoraan osakkeita ostamalla joutuu maksamaan tietyn prosentin välityspalkkioita, joten jopa se on kalliimpaa kuin kyseinen rahasto.
Kyseessä ei ole mikään pikkupränttihuijaus, vaan Nordnet-pankki todella maksaa itse kaikki rahaston hoitamiseen liittyvät kulut, ja asiakas saa joka ikisen sentin tuotoistaan. Pankin tarkoituksena on huijauksen sijaan houkutella uusia asiakkaita tämän mahtirahaston avulla siinä toivossa, että osa heistä joskus tulevaisuudessa tulevat käyttämään myös muita palveluita, esimerkiksi sijoittavat toisiin rahastoihin tai suoraan osakkeisiin.

Yllä on Kauppalehden sivulta kaapattu kuva OMX25-indeksistä, jota Superrahasto seuraa. Esimerkiksi viimeisen 1v aikana nousua on ollut 16%. Tämä tosin ei ota huomioon jaettuja osinkoja (n.4%), jotka lisätään rahastoon myöskin suoraan, eli jos Superrahasto olisi ollut olemassa jo vuosi sitten, se olisi nyt voitolla noin 20%.

Jos sinulla on sukan varressa rahaa, jonka sijoittamista olet harkinnut (ja varmaankin todennut, että pankkitilillä ei käytännössä nykyään ole korkoa ollenkaan), tämä on ehdottomasti harkitsemisen arvoinen vaihtoehto ensimmäiseksi kohteeksi, sillä kuten sanottu, mitään kuluja ei ole, ja siksi pienetkin summat toimivat, kun välityspalkkiot eivät nakerra mitään pois.
Hommassa pääsee alkuun perustamalla Nordnet-pankissa tilin, jolle sitten pääset siirtämään rahaa oman pankkisi tililtä. Jos nimi on uusi ja kuulostaa tuntemattomalta, se johtunee siitä, että kyseessä ei ole tavanomaisia pankkipalveluita tarjoava pankki Nordean tai Osuuspankin tapaan, vaan nettipankki, joka on edullisuutensa ja helppokäyttöisyytensä myötä yksi suosituimmista ellei suosituin sijoittamiseen käytetty pankki Suomessa.

Itse olen aloittanut pienimuotoisen sijoittamisen muutamiin osakkeisiin jo monia vuosia sitten juuri Nordnetin kautta, ja olen ollut tyytyväinen. Jos Superrahasto olisi keksitty aiemmin, olisin mukana suuremminkin, mutta ainakaan vielä en ole vanhoja osakkeita vaihtanut Superrahastoon (koska niiden myynnistä menee välityspalkkiot, toisin kuin ilmaisesrahastossa). Sen sijaan tältä vuodelta kertyneet osingot on laitettu suoraan Superrahastoon kasvamaan, sillä se on ehdottomasti edullisin ja paras tapa pienten summien sijoittamiseen.

Huomio! Jos suunnittelet ansaitsemista nukkuessasi sijoittamalla, älä koskaan sijoita enempää kuin mitä pystyisit menettämään kokonaan, sillä sijoittamiseen kuuluu aina epävarmuus, eli voit hävitä rahaa. Tämän takia Nordnetin Superrahasto on kuitenkin aloittelevalle tai pienelläkin summalla kokeilevalle ensisijainen kohde, sillä mukaan pääsee jo 15e summalla, eikä mitään kuluja ole.

Tarkemmin Superrahastoon tutustumaan pääset tästä linkistä tai painamalla kuvaa alla:

2 kommenttia:

  1. Petyin! Toivon että blogipätkä käsittelisi mahdollisuuksia osallistua rahaa tutkimuskohteelle maksaviin unitutkimuksiin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei huono tapa sekään. Edellisessä tekstissä oltiin juuri maksullisena koekaniinina, mutta ehkä aiheesta tulee vielä lisää.

      Poista