20. joulukuuta 2014

Krabolan jouluspesiaali: Rauhaisaa joulua!

Tohtori Krabolan laboratorio haluaa toivottaa kaikille lukijoille rauhaisaa joulua tekemällä lyhyen katsauksen muutamiin joulun vieton kannalta tärkeimpiin rauhasiimme!

1. Kilpirauhanen
Suomen talvi on synkkä ja kylmä, mutta kilpirauhasen erittämät tyroksiini ja trijodityroniini pitävät huolen siitä, että perusaineenvaihduntamme tuottaa sopivasti energiaa pitämään meidät lämpimänä.

2. Sylkirauhanen
Kun haukkaat palan joululimppua, kuiva leivänpala olisi vaivalloista niellä ilman sylkirauhasten erittämää liukasteena toimiva sylkeä. Samalla sen amylaasi aloittaa leivän hiilihydraattien pilkkomisen jo suussa.
Sylkirauhanen
3. Haima
Kun jouluherkut on syöty ja nielty, haima erittää suuren määrän entsyymeitä eri ravintoaineiden pilkkomiseksi ohutsuolessa. Pilkkomisen jälkeen ravinto saadaan vereen, ja jotta energia saadaan kudoksiin asti, on haiman erittämä insuliini avainasemassa. Se auttaa sokerimolekyylejä siirtymään verestä juuri oikeisiin kohteisiin.

4. Maitorauhanen
Vastasyntyneille joulukinkku ei maistu. Heitä ruokkii kuitenkin äidin maitorauhaset pitäen perheen pienimmätkin hyvällä joulumielellä.

5. Hikirauhanen
Joulusauna on ihmisen parasta aikaa. Saunassa oleminen muuttuisi kuitenkin nopeasti tukalaksi ilman hikirauhasten toimintaa. Ne erittävät ihon pinnalle hikeä, joka haihtuessaan pitää ihon lämpötilan saunamittarin lukemia viileämpänä tehden saunomisesta miellyttävää.

Mitä rauhasia lukijoiden jouluperinteisiin kuuluu?


>

2 kommenttia:

  1. Tämä oli hauska :) Jos et ole vielä valinnut erikoistumisalaasi, täytyy sanoa, että maassa olisi huutava pula endoista, jotka eivät huuda pää punaisena "puoskari!" kun joku heidän hiekkalaatikkonsa ulkopuolelta parantaa oikeasti kilpirauhassairaan...

    Jouluperinteisiini eivät (enää) maito- eivätkä hikirauhaset kuulu, mutta haimalla ja sylkirauhasilla on töitä. Kilppari vetelee sikeitä jo ties kuinka monetta vuotta ja trijodityroniini (nimenomaan se) tulee purkista.

    VastaaPoista
  2. Joulu toki meni jo, mutta on pakko mainita vielä yksi rauhanen, joka liittyy hyvin oleellisesti lähes jokaisen suomalaisen talouselämään. Nimittäin kyynelrauhanen. Joulu kun tunnetusti on yhtä suurta rahankulutusjuhlaa niin saattaa kyynel jo toinenkin vierähtää poskelle miinukselle hiipivää tilinpohjaa muistellessa. 8) (blogisi on muuten tosi viihdyttävä!)

    VastaaPoista