Musavisan (katso kysymykset http://laaketiedetta.blogspot.fi/2013/08/musavisa-palkinto-nopeimmalle.html) vastausaika on päättynyt, joten on aika paljastaa palkinnon voittaja ja oikeat vastaukset.
Oikea rivi on:
1. Järjetön rakkaus
2. Järjetön pakkaus
3. Järjetön nakkaus
4. Järjetön kakkaus
5. Järjetön hakkaus
6. Järjetön krakkaus
7. Järjetön lakkaus
8. Järjetön sakkaus
Yhtäkään oikeaa (tai väärää) vastausta ei tullut.
Kiitos osallistuneille.
Mitä hyötyä on haukottelusta? Millä muistisäännöillä pärjää lääkiksessä? Mitä tapahtuu lääketieteellisen muodin maailmassa ja mitkä ovat uusimmat reseptit? Vastaukset näihin ja moneen muuhun kysymykseen löytyy lääketieteen ja laiskottelun laboratoriosta.
26. elokuuta 2013
23. elokuuta 2013
Google tappoi sydänpotilaan
Potilastapaus: Keski-ikäinen insinööritaustainen mies oli hakeutunut sydämen tykyttelyn ja rytmihäiriötuntemusten takia sairaalaan, jossa sydänsähkökäyrän perusteella diagnoosiksi saatiin eteisvärinä.
Sydänvalvonnassa kardiologiaan erikoistuva nuori naislääkäri määräsi hoidoksi vernakalantti-infuusion. Vernakalantti on kalium-kanavien salpaukseen perustuva (ryhmän III) rytmihäiriölääke, jota käytetään äskettäin alkaneen eteisvärinän hoitoon.
![]() |
Eteisvärinä EKG:ssa |
Hoidon aloittamista odotellessa potilaalla oli aikaa käyttää älypuhelintaan, jolla hän avasi Googlen ja kirjoitti hakusanaksi vernakalantti.
Heti hakutulosten alusta potilas löysi Käypä hoito -sivuston otsikon: "Suonensisäisesti annettu vernakalantti on lumelääkettä". Potilas oli harrastanut omatoimista internet-lääketiedettä aiemminkin, joten hän tiesi Käypä hoito -suositusten olevan parhaaseen tieteelliseen näkemykseen pohjautuvia ohjeita. Niinpä hän ilmoitti kieltäytyvänsä vernakalantti-hoidosta, haukkui lääkärin osaamattomaksi puoskariksi ja lähti lumehoitoa tarjoavasta sairaalasta kotiinsa.
Myöhemmin samana päivänä vaimo löysi kotiin tullessaan potilaan elottomana lattialta. Ambulanssin ekg:ssa näkyi asystole (sydänpysähdys) jota ei elvyttämällä pystytty palauttamaan. Sairaalassa potilas todettiin kuolleeksi.
Samaan aikaan erikoistuvan kardiologin nettiselaimessa:
21. elokuuta 2013
Hauskoja lääkeaineiden nimiä: Roflumilasti
Hauskoissa lääkeaineiden nimissä tänään esittelyssä Roflumilasti.
Roflumilasti on tulehdusta hillitsevä lääkeaine, jota käytetään astman ja keuhkoahtaumataudin hoidossa. Toimintamekanismina on PDE-4-entsyymin inhibitio.
Muistisääntö: ROFL Lumilasti.
Roflumilasti on tulehdusta hillitsevä lääkeaine, jota käytetään astman ja keuhkoahtaumataudin hoidossa. Toimintamekanismina on PDE-4-entsyymin inhibitio.
Muistisääntö: ROFL Lumilasti.
Roflumilasti |
Tunnisteet:
astma,
copd,
keuhkoahtaumatauti,
lääkeaineet,
lääkeaineiden nimet,
muistisäännöt,
roflumilasti
18. elokuuta 2013
Musavisa! Palkinto nopeimmalle
Loman loppumisen ratoksi kilpailu: Ratko pähkinät ja voita jokaisen lomalta palaavan lääkärin starttipaketti! Paketin sisältö: Botox-muistilaput, Orion-kynä ja Pfizer-avainnauha.
Kysymykset:
1. Millä kappaleella Jesse Kaikuranta voitti vuoden 2012 Syksyn sävel -kilpailun?
2. Minkä kappaleen Jesse Kaikuranta on omistanut kaikille niille tuotteille, jotka on paketoitu ärsyttävän kovaan ja tiukkaan muoviin, jota ei koskaan saa auki?
3. Minkä kappaleen Jesse Kaikuranta sävelsi Tero Pitkämäen Moskovan mm-kisojen hopeaheiton (87,07m) nähtyään?
4. Minkä kappaleen Jesse Kaikuranta sanoitti käytyään wc:ssä, jonka edellinen kävijä oli ulostanut ohi pöntöstä?
5. Mihin kappaleeseen Jesse Kaikuranta sai inspiraationsa Robert Heleniuksen nyrkkeilyotteluista?
6. Mikä Jesse Kaikurannan kappale kertoo Neste Oilin yllättävästä projektista hajottaa bensiinin hiilivetyjä ja muuttaa se rypsiöljyksi?
7. Mikä Jesse Kaikurannan kappale on syntynyt hautajaisissa, jossa leski oli värjännyt sekä sormiensa että varpaidensa kynnet pinkeiksi?
8. Mikä Jesse Kaikurannan kappale kertoo lentokoneonnettomuudesta, jossa kapteeni pelästyi edessä lentävää lintua niin, että veti koneen nokan jyrkkään nousuun, jolloin vauhti hidastui liikaa, ja kone tippui maahan?
Ensimmäiselle kaikkiin kysymyksiin oikean vastauksen sisältävän kommentin lähettäneelle tai 25.8. klo 23.59 mennessä eniten oikeita vastauksia keksineelle lähtee siis palkinto. Onnea ratkomiseen!
16. elokuuta 2013
Susikoira Roi -vitsit: Neurokirurgi
Susikoira Roi työskenteli neurokirurgina eräässä yliopistollisessa keskussairaalassa, johon saapui tutkimuksiin kovasta päänsärystä ja neurologisista häiriöistä kärsivä Anne Krabolainen (nimi muutettu). Tarkkojen tutkimusten ja kuvausten jälkeen kävi ilmi, että potilaalla oli glioblastoma multiforme, pahalaatuinen aivokasvain, ja vieläpä niin vaikeassa paikassa, ettei kukaan sairaalan kirurgeista uskaltanu lähteä leikkaamaan sitä, koska selviytymistodennäköisyys olisi hyvin pieni.
![]() |
Glioblastooma (radiologyteacher.com) |
Sairaalan kirurgit pohtivat tilannetta ruokataolla. Henkilökunnan lounasravintolassa oli itämainen teemaviikko, joten jälkiruoaksi sai onnenkeksin. Syötyään ruokansa susikoira Roi luki oman keksinsä sisältämän lapun, jossa luki "Tänään onnistut missä tahansa".
![]() |
Onnenkeksi |
Susikoira Roi ryntäsi siltä istumalta vaikean potilaansa luo, nappasi veitsen käteensä, avasi kallon ja veisti aivojen sisältä kimpaleen pois. Potilas kuntoutui täydellisesti.
Kuultuaan tapauksesta osaston ylilääkäri ei voinut kuin ihmetellä: Harva Annen operoi niin kuin onnenape-Roi.
Tunnisteet:
aivot,
glioblastoma multiforme,
glioblastooma,
neurokirurgia,
susikoira roi,
syöpä
4. elokuuta 2013
Hauskoja lääkkeiden nimiä: Retardex
Siinä ja siinä lasketaanko tämä lääkkeeksi, mutta suuvesi nimeltään Retardex aiheuttaa monissa ensi kuulemalla suupielten nousua.
Asiaa tarkemmin tutkittaessa ilmeni, että tuotteen nimi on viime aikoina vaihdettu tylsemmäksi; ainakin joissain maissa tämä hengityksen raikastaja on tätä nykyä tylsempi Ultradex.
Onko lukijoilla havaintoja Retardexin/Ultradexin nimipolitiikasta Suomessa?
Oletko törmännyt muihin hauskoihin lääkkeiden nimiin?
Asiaa tarkemmin tutkittaessa ilmeni, että tuotteen nimi on viime aikoina vaihdettu tylsemmäksi; ainakin joissain maissa tämä hengityksen raikastaja on tätä nykyä tylsempi Ultradex.
Onko lukijoilla havaintoja Retardexin/Ultradexin nimipolitiikasta Suomessa?
Oletko törmännyt muihin hauskoihin lääkkeiden nimiin?
Lääkärimuotia: EEG-paita
Hyviä uutisia kaikille lääketieteellisen muodin ystäville! Suomalainen vaatemerkki Wht Moment on tuonut kauppoihinsa kauan odotetun Neurofysiologia-mallistonsa, josta kuvassa EEG-paita.
EEG (electroencephalography) eli aivosähkökäyrä on aivojen sähköistä toimintaa mittaava menetelmä. Aivokuoren toiminnan synnyttäviä potentiaalieroja mitataan pään pintaan kiinnitetyillä elektrodeilla. Enisisijaisesti EEG:tä käytetään epilepsian toteamiseen ja luokitteluun, mutta se on hyvä väline myös esimerkiksi tajuttomuuden tai anestesian syvyyden mittaamiseen.
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)