23. elokuuta 2013

Google tappoi sydänpotilaan

Potilastapaus: Keski-ikäinen insinööritaustainen mies oli hakeutunut sydämen tykyttelyn ja rytmihäiriötuntemusten takia sairaalaan, jossa sydänsähkökäyrän perusteella diagnoosiksi saatiin eteisvärinä.

Eteisvärinä EKG:ssa
Sydänvalvonnassa kardiologiaan erikoistuva nuori naislääkäri määräsi hoidoksi vernakalantti-infuusion. Vernakalantti on kalium-kanavien salpaukseen perustuva (ryhmän III) rytmihäiriölääke, jota käytetään äskettäin alkaneen eteisvärinän hoitoon.

Hoidon aloittamista odotellessa potilaalla oli aikaa käyttää älypuhelintaan, jolla hän avasi Googlen ja kirjoitti hakusanaksi vernakalantti.



Heti hakutulosten alusta potilas löysi Käypä hoito -sivuston otsikon: "Suonensisäisesti annettu vernakalantti on lumelääkettä". Potilas oli harrastanut omatoimista internet-lääketiedettä aiemminkin, joten hän tiesi Käypä hoito -suositusten olevan parhaaseen tieteelliseen näkemykseen pohjautuvia ohjeita. Niinpä hän ilmoitti kieltäytyvänsä vernakalantti-hoidosta, haukkui lääkärin osaamattomaksi puoskariksi ja lähti lumehoitoa tarjoavasta sairaalasta kotiinsa.

Myöhemmin samana päivänä vaimo löysi kotiin tullessaan potilaan elottomana lattialta. Ambulanssin ekg:ssa näkyi asystole (sydänpysähdys) jota ei elvyttämällä pystytty palauttamaan. Sairaalassa potilas todettiin kuolleeksi.


Samaan aikaan erikoistuvan kardiologin nettiselaimessa:

6 kommenttia:

  1. Tuo oli hauska - toivottavasti ei ollut aito tapaus.

    Tuosta kuitenkin tuli mieleen, miksi lääkärit eivät oikaise potilaan vääriä käsityksiä?

    Esimerkiksi miespiireissä taitaa liikkua tietoa, että tietyn suuruinen verenpainelääkitys tarkoittaa impotenssia. Tämän tiedon perusteella potilas ei suostu ottamaan itselleen sopivaa lääkeannostusta. Miksi lääkäri ei kerro potilaalle, että impotenssin syynä voisi olla liian korkean verenpaineen aiheuttamat vauriot siittimen verisuonissa eikä lääkitys?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vastauksesta! Kyseessä ei ole ihan aito potilastapaus, mutta tätä virtuaalipotilasta hurjempiakin tarinoita tosielämästä varmasti löytyy.
      Hyvä näitä myyttejä ja väärinkäsityksiä olisi korjata yksi kerrallaan, ja luulen että lääkärit niihin keskimäärin aika hanakasti tarttuukin.

      Poista
  2. En vain voinut olla nauramatta... :D

    VastaaPoista
  3. Kannattaisi lukea jutusta muutakin kuin otsikot! Tosin tämä neuvo taitaa tulla liian myöhään...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Internet-ajan supernopeassa tiedonhaalinnassa on vaaransa.

      Poista