29. tammikuuta 2015

Kuva-arvoitus: Vaskuliitin diagnostiikkaa

Epäilet potilaalla vaskuliittia. Määräät laboratoriokokeita huonolla lähetteellä juuri ennen laboratorion ruokataukoa, ja tästä kostoksi saat tulosten valmistuttua vastaukseksi ainoastaan oheisen kuvan.
Mikä ottamistasi laboratoriokokeista oli yli viitealueen?


Ratkaisuun täytyy ehkä tuntea lääketiedettä rahtusen enemmän kuin monissa edeltävissä kuva-arvoituksissa, mutta pelkästään kuvaa tulkitsemallakin pääsee pidemmälle kuin ehkä luuleekaan, joten mukavia pohdintoja ja rentouttavaa viikonloppua itse kullekin!

2 kommenttia:

  1. Tämä oli hauska ankka. Ekasta kuvasta tuli välittömästi mieleen S-ANCA, jolla nimellä se ainakin meidän talossa nykyään tunnetaan (en tosin tutkimuksena sitä itse olisi välttämättä yhdistänyt vaskuliittiin, kun en ole lääkäri), mutta sitten tyhmänä mietin pari minuuttia, miten toinen kuva liittyy asiaan. Lopulta tajusin sitten, mistä se Ab on lyhenne, ja koin valaistumisen. Näitä lisää. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvin ratkottu! Lisää tulee tottakai, kunhan vaan jostain keksisin.. Ollapa Pertti Jarla, jolle koko kansa lähettäisi parhaita puujalkoja hyödynnettäväksi.

      Poista